PÁCOLÁS

A pácolás más néven a savas maratás, a revétlenítés vegyszeres formája.

A revétlenítés, a melegen történő formázás, hőkezelés, hegesztés és más magas hőmérsékleten végzett műveletek során kialakuló erősen tapadó oxidrétegek eltávolítását jelenti. Az esetek többségében a szerkezeti anyagokat, csöveket, tartályokat a gyártó revétlenítve szállítja a megrendelőnek, viszont sokszor előfordul, hogy a hegesztések és egyéb mechanikai beavatkozások miatt a szükséges a revétlenítés.  Az Inhibit Svelto Kft. helyszíni tisztítás jelleggel azokat a pácolási feladatokat vállalja, ahol a pácoló sav keringetése és leürítése megoldható.

A pácolási folyamat analitikailag egy viszonylag nehezen nyomon követhető folyamat ezért cégünk ezeket a vegyszeres kezeléseket az ASTM A380/A380M szabvány (Rozsdamentes acél alkatrészek, berendezések és rendszerek tisztításának, revétlenítésének és passziválásának egységes gyakorlata) alapján végezzük.

pacolas01

A pácoláshoz szükséges vegyszert a fenti szabvány és a szerkezeti anyagok minősége illetve a megbízó kérése alapján választjuk ki. Csakúgy, mint az összes helyszíni vegyszeres tisztításnál az árajánlatunkat egy díjmentes helyszíni felmérés alapján dolgozzuk ki. Az árajánlat része egy vázlatos technológiai leírás is, amely tartalmazza a főbb kivitelezési paramétereket.

PASSZIVÁLÁS

A passziválás fogalmát rendszeresen alkalmazzák egymástól jelentősen különböző a rozsdamentes acélhoz kapcsolódó műveletekre és folyamatokra. Annak érdekében, hogy a követelmények meghatározásánál elkerüljék a félreértéseket, hasznos lehet, ha a megrendelő pontosan meghatározza, milyen jelentésben használja a szót. Itt van néhány azok közül az elterjedt jelentéstartalmak közül, melyeket a passziválás fogalma takarhat.

A passziválás az a folyamat, melynek során a rozsdamentes acél, amikor levegővel vagy más oxigéntartalmú környezettel találkozik, spontán módon létrehoz egy kémiailag inaktív felületet.

A passziválás az exogén vas vagy vasvegyület eltávolítása a rozsdamentes acélfelületről valamilyen kémiai oldódási folyamat felhasználásával, tipikusan savoldattal kezelve a felületet, amely, miközben megtisztítja azt a felületi szennyeződésektől, magára a rozsdamentes acélra nincs jelentős hatással.

A passziválás olyan vegyi kezelést jelent, melynek során a rozsdamentes acélt egy gyenge oxidáló hatású szerrel, például salétromsavval kezelik abból a célból, hogy elősegítsék a passzív védőréteg spontán kialakulását.

A passzív védőréteg kialakítása nemcsak esztétikailag fontos, hanem az acél védő képességének visszaállítása magakadályozza a nem kívánt korróziós folyamatok felgyorsulását illetve a fém környezetének elszennyeződését. Lásd rúzstalanítás itt (link )

Cégünk minden egyes rendszert, berendezést egyedi esetként kezeli ezért bár vannak általános szabályok és típustechnológiánk árajánlatadás előtt mindkét fél érdeke egy közös bejárás, ahol tisztázzuk a kivitelezés főbb paramétereit. A helyszíni szemle díjmentes, hívja bátran cégünket!

passzivalas01

A fenti megfogalmazások mind rozsdamentes acélra vonatkoznak. Ez azt is jelenti, hogy a félreértések elkerülése érdekében passziválásról a szó klasszikus értelmében alacsonyan edzett acéloknál nem beszélhetünk. Ebben az esetben inkább átmeneti védelem kialakításáról lehetne beszélni, de ez kissé körülményesnek, tűnik.

További elméleti részletekkel nem szeretnénk terhelni a kedves érdeklődőt, a megoldandó feladat szerint cégünk az alábbi vegyi kezeléseket tudja ajánlani:

Rozsdamentes acélok pácolása, passziválása rúzsmentesítése. A rúzsmentesítésről bővebb információ itt. LINK

A passziválást hasonlóan a pácoláshoz szintén az ASTM A380/A380M szabvány alapján végezzük.

Alacsonyan ötvözött acélok pácolása és „passziválása”. A passziválás itt egy átmeneti bevonati réteg kialakítását jelenti. Ez történhet kémiai úton, vas-foszfát réteg kialakítása, vagy fizikai úton, azaz speciális korrózióvédő bevonat felépítése a fémfelületre. Ezeknek a bevonatoknak az élettartama a 2 héttől a két évig terjedhet.

passzivalas02